O znoju

Antiperspiranti i dezodoransi

Zbog čega se znojimo?

Znojenje je proces termoregulacije – sposobnost tela da održava svoju temperaturu. Ponekad, telo se može znojiti i kad smo pod stresom, nekom jakom emocijom ili kad smo anksiozni.

Uzroci znojenja su: 

  • Toplota / temperatura
  • Vežbanje
  • Hormonske promene
  • Hrana
  • Emocije (stres, anksioznost)
  • Infekcije

Regulacija temperature

U normalnim uslovima, temperatura našeg tela jestanju ravnoteže. Ako se naša telesna temperatura poveća usled spoljašnje temperature (vrućine, topla soba) ili unutrašnjeg faktora, kao što je vežbanje ili naporan fizički rad, naše telo će početi da se znoji i tako nas ohladi. Znoj na površini tela zatim počne da isparava što pomaže u smanjenju telesne temperature. Međutim, znoj u pazuhu teže isparava i tako ne igra veću ulogu u smanjenju temperature tela.

Vežbanje

Vežbanje izaziva porast naše unutrašnje temperature što uzrokuje znojenje koje treba da vrati našu temperaturu u stanje ravnoteže. Znojenje može da se nastavi i nakon vežbanja, sve dok se temperatura tela ne vrati u normalu.

Emocije

Znojenje je normalna pojava kada proživljavamo neke snažne emocije ili stres, bez obzira što oni nemaju veze sa temperaturom. Ova vrsta znojenja često se naziva “hladnim znojem”. Emocije kao što su strah, anksioznost ili stres uzrokuju lučenje hormonskog adrenalina i ovaj nalet adrenalina je okidač za mnoge procese u telu, između ostalog i znojenje.

Hormonske promene

Pubertet je period u kojem je znojenje normalna pojava, ali i druge hormonske promene mogu izazvati nalete znojenja. Ove promene mogu izazvati promenu telesne temperature, a simptomi mogu biti noćno znojenje i netolerancija na vrućinu.

Hrana

Ishrana može izazvati znojenje, pošto se telesna temperatura povećava usled metabolizma. Ljuta i začinjena hrana, takođe, može izazvati znojenje, posebno na licu, temenu i vratu. Ovo se dešava jer supstanca kapsaicin, koja se može naći u začinjenoj hrani, stimuliše senzore u ustima koji inače služe za termoregulaciju i znojenje.

Infekcije

Naš imun sistem reaguje na bakterije ili virusne infekcije tako što proizvodi antitela da se bore protiv infekcije i da bi ubili patogene (bakterije ili viruse). Imuni sistem reaguje tako što povećava telesnu temperaturu, što prouzrokuje znojenje. Groznica prolazi kroz razne faze da bi se izborila sa infekcijom, a obimno znojenje počinje u poslednjoj fazi, kada telo naporno radi da se ohladi posle povećane temperature, kojom se telo bori protiv infekcije.

Feromoni

Veruje se da znojenje koje je prouzrokovano apokrinom žlezdom sadrži određene hemijske “signale”, poznatije kao feromoni, koji pomažu u komuniciranju emocija, kao što su strah, anksioznost i privlačnost.  

1 Unilever. Facts about Sweating.
2 National Cancer Institute, Fever Sweats and Hot Flashes

< Nazad